onsdag 18. januar 2012

En januardag i gammalskjulet

Søndag for et par uker siden tok jeg turen tilbake til gammalskjulet. Som alltid var hodet mitt fylt av håp og forventninger da jeg ruslet oppover brattlia til fotobua. Til tross for at kongeørna har vært fraværende siden midten av desember, har jeg ikke gitt opp håpet. Og det er nettopp håpet og forventningene som er den store drivkraften min. Rovfuglene er og blir uforutsigbare - heldigvis. Det er sannsynligvis denne uforutsigbarheten som har gjort naturfoto til min store lidenskap.

Jeg har for første gang prøvd å lage en presentasjon fra søndagen i gammalskjulet gjennom film og bilder med min D3s. Du er hjertelig velkommen til å gi meg noen konstruktive råd på veien videre.

5 kommentarer:

 1. Oj, dette var inspirerende og minnerikt å se på. Er jo akkurat slik jeg har holdt på i 20 år! :-) Kan ikke gi deg noen konstruktive råd da jeg ikke har særlig greie på videoredigering. Tusen takk for at du deler dette med oss!

  Mvh Knut W.

  SvarSlett
 2. Morgen!
  Ble bra dette:-) Mange fine sekvenser.
  Flott fugl og fin opplevelse. Utfordringen er å holde spenningen oppe, da variasjonen kan være vanskelig å få til fra ei fotoglugge. Lange sekvenser blir fort litt monotont. Veldig fint å bryte opp med stillbilder!
  Litt usikker på sekvensen med sola som blir skygget for av de mørke skyene. Det var kult, men passet ikke helt inn der for meg. Kanskje som en avslutning for å fortelle at det går mot kveld? Litt mer fart i denne sekvensen hadde heller ikke skadet.
  Jeg liker slike presentasjoner, blir så fin historie rundt opplevelsen.
  Du merket nok fort at det tar sykt mye tid, ihvertfall hvis du sper på med enda flere opptaksvinkler fra hvert klipp. Det blir en del frem og tilbake:-)

  Rent teknisk lurte jeg deg da jeg trodde blogspot viste 650px bredde. Mulig jeg tenkte på en annen mal, eller rett og slett glemt det. Bredden her er 400 px, og hvis du embedder en kode på 650 blir det nok litt beskjæring. Er ingen problem, da det bare er å klikke seg til vimeo for å se den!

  En siste ting: har du skutt video i 4:3 eller er formatet blitt det etter redigering? 4:3 gjør det enklere å få stillbildene til å stemme med hele ruta, og komposisjonene er slik man er vant til.
  Skal du vise filmen din på en TV, er 16:9 flottere synes jeg, da det fyller skjermen. De fleste TVr i dag viser full HD 1080p ( 1920X1080px), og det er sikkert et formatvalg hos nikon også uten at jeg vet det. 720p er samme format, men må skaleres opp på en full HD tv. Prosjektorer varierer mye i oppløsning, men det er vel de fleste som viser 16:9 i 720P eller 1080p.

  Utfordringen med 16:9 er komposisjon og beskjæring av bildene, og dette bør man ha i tankene når man fotograferer til et slikt prosjekt. Høydeformatsbilder passer ikke direkte fint inn i dette formatet:-)
  Jeg synes ofte det blir flottest om bildene fyller hele bildet helt ut, men det går også an å presentere de i en stack eller lignende. Kreativiteten kjenner ingen grenser.

  Lykke til videre, gleder meg til mer!

  Stian

  SvarSlett
 3. Flott presentasjon! Enig med forrige kommentator at sola som blir "borte" kunne vært en del av avslutningssekvensen istedenfor.
  Uansett moro å se slike videoer :-)
  Rune

  SvarSlett
 4. dette var jo bra, har for lengst funnet ut at video er for mye jobb for meg, men etter å ha sett dette er jeg nesten fristet til å prøve igjen.
  morten

  SvarSlett
 5. Artig, kjenner meg igjen i denne. Fint satt sammen, som Stian er inne på kan det fort bli monotont med lange sekvenser. Kanskje en ide enten å gjøre den kortere, eller hyppigere sekvenser :-)

  SvarSlett