lørdag 17. april 2010

Hjelp, leiken skal hogges!

I dag tidlig var jeg på årets første tiurleik. Etter flere mindre velykkede orrfuglleiker de siste helgene, valgte jeg å besøke tiurleiken som gav mersmak fjor. Det var et godt valg. Tre, kanskje fire tiur underholdt meg med knepping, saging og brusing fra før soloppgang til nærmere klokka ni i morges. Det var også godt med røy på leikplassen og i trærne rundt.

Det sørgelige er at tiurene og røyene er inne i sine siste leikdager på akkurat denne plassen. Store oransje tall lyser mot deg på trestammene rundt leiken. I godseier Løvenskiolds skoger er det ensbetydende med hogst. Om ikke lenge kommer store skogsmaskiner til å rasere skogområdet og leiken.

Foreløpig er dette den eneste tiurleiken jeg har vært på og vet om, så både tiur, røy og jeg må finne nye leikplasser...

Det lyktes meg å ta en del bilder på leiken i dag. Det er nemlig ikke hverdagskost for meg å komme hjem med en del bilder og ikke minst en god følelse. Det skal bli spennende å gå gjennom bildematerialet. Aller mest spent er jeg på bildene av tiuren på storsteinen. I drømme eller halvsøvne så jeg nemlig for meg at tiuren stod i positur på storsteinen. Hvem sa at jeg er sanndrømt?

                                              420mm, 1/80s med f/4 +0,7EV og ISO 320

                                          300mm, 1/500s med f/2,8 +1,0EV og ISO 320

                                         300mm, 1/200s med f/2,8 +0,7EV og ISO 250


                                         300mm, 1/200s med f/2,8 +0,7EV og ISO 250

                                          300mm, 1/320s med f/2,8 +0,7EV og ISO 250

4 kommentarer:

 1. Hei Svein Roger

  Virkelig tragisk å høre at nok en leik skal bli ødelagt av hogst. Vet kommunen om at en leik er lokalisert midt i det planlagte hogstfeltet? Hvis ikke så kunne du kanskje opplyst dem?

  Venter i spenning på leikbilder..

  Knut Børge

  SvarSlett
 2. Hei!
  Hogst på en tiurleik skal/må stoppes.
  Meld fra til fylkesmann, naturvernforbundet, ornitologisk forening og lignende. Hørt om tilfeller der hogst har blitt stoppet eller redusert pga tiurleik.
  Lykke til!

  SvarSlett
 3. Jeg har selv en leik som ble snauhogd for noen år siden. Viken Skog ! Det var en fantastisk plass med en vanvittig utsikt. Komersielle interesser og pengegriske grunneiere ga blaffen. De ble tipset om leiken flere ganger! Hvis det er planlagt hogst på din leik - få hjelp av loklae journalister stå på og sørg for at de som hogger ikke får dø i synden. Det er fullt mulig å hogge på leik og i områdene rundt - det er bare svært viktig at det ikke snauhogges. Vern om leiken din, få hjelp fra lokale organisasjoner og som sagt journalister.

  SvarSlett
 4. Hei alle leikne...
  Ja, det er tragisk at det skal hogges rundt leiken. Jeg har, etter oppfordring fra dere, snakket med fylkeskommunen, kommunen og skogsjefen hos grunneieren. Jeg ble fortalt at de skulle prøve å ta noen hensyn til leiken, men at de skulle ta ut noe tømmer i området og la noe stå. Håper bare ikke området blir seende ut som ei slagmark etterpå.

  SvarSlett