mandag 11. januar 2010

Over bekken etter vann

I går dro jeg over bekken etter vann eller nærmere bestemt over fylkesgrensa etter fossekall. Sandefjordingen Tommy Sørensen hadde invitert meg over fylkesgrensa for å fotografere fossekallen i indre Vestfold.

Tommy Sørensen annonserte på sin blogg tidligere i uka at han hadde observert minst 10-15 fossekaller i ei elv i hjemtraktene. Et par mail senere var jeg invitert over fylkesgrensa.

Gradestokken viste -20 blå da jeg sto opp grytidlig søndag morgen. Dyna fristet et lite øyeblikk mer enn forfrosne fingrer, men en avtale var en avtale. Dessuten hadde TSNaturfoto garantert meg fossekallbilder. For min del var det lenge siden jeg hadde fått festet denne hardhausen av en fugl til minnebrikka, så derfor måtte jeg benytte invitasjonen.

TSNaturfoto holdt hva han lovet. Den gjenfrosne elva huset mange fossekaller. Det var bare å finne seg ut en fin plass med et tiltalende miljø og skyte i vei. To-tre fossekaller underholdt oss kontinuerlig i fire til fem kjølige formiddagstimer. I går var det enklere å fotografere fossekallen enn å beholde følelsen i fingre og tær.

Jeg kjørte derfor fornøyd tilbake over fylkesgrensa med bortimot hundre ferske bilder av fossekallen og et par fingre uten følelse.

Skuffelsen ble stor da jeg lastet bildene over på pc'n og det viste seg at samtlige hadde blåstikk. LCD-skjermen bak på kameraet hadde vært tiliset så jeg hadde ikke fått sjekket bildene underveis.


                                                                     300mm, 1/400s med f/2,8 +0,3EV og ISO 200


                                                                     300mm, 1/250s med f/2,8 +0,3EV og ISO 200

3 kommentarer:

  1. Ja, takk for turen Tommy. Det var ei flott vinterelv med mye fossekall du hadde å tilby. Jeg vurderer faktisk å ta en tur tilbake.
    Når det gjelder bildene, skal jeg prøve å behandle noen av dem i NX. Jeg skal nok få lagt ut et bilde eller to...

    SvarSlett
  2. Hei!
    Blåstikket er ikke noe problem å fjerne. I Photoshop kan man f.eks. gjøre det så enkelt som å kjøre en auto-color adjustment. Testet det på det ene bildet ditt (jada, skal slette bildet ditt fra min pc igjen ;-)), og det ble riktig så bra. Så vil ikke alltid auto-funksjonen være god nok, så da man jo justere manuelt. Alt i alt ikke noe stort problem, man må jo uansett bearbeide alle bilder litt før de blir gode nok.

    Hilsen Lars Jøran Sundsdal (gikk vi på Skien vgs. samtidig, tro?) russ 93 ??

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tipset.
      Jo, jeg var russ på Skien vgs. i 93...

      Slett