søndag 27. desember 2009

En gledelig overraskelse

Det har gått slag i slag med juleselskaper, men i går formiddag fikk jeg "permisjon" fra heimen et par timer. Da benyttet jeg fritida til å reise på julebesøk til fossekallen på Svanstul.

Det var ordentlig julekortstemning på Svanstul i går. Gradestokken viste -7 grader, sola skinte fra nærmest skyfri himmel og grantrærne stod vinterkledde etter de siste dagers snøfall. Jeg kunne sikkert tatt fine julekortbilder, men det var fossekallen jeg skulle hilse på. Dessuten er det lenge til neste års julekort skal sendes ut, så jeg lot julekortmotivene stå i fred.

Jeg fikk først øye på fossekallen nede ved trebrua, men den heiv seg på vingene og forsvant oppover elva. Jeg fulgte etter og observerte den for andre gang oppe i svingen, men det var ikke så lett å komme seg usett på skuddhold når jeg måtte bale i en meter dyp løssnø med kamera og stativ på skulderen. Derfor fortsatte den sin ferd oppover elva før jeg fikk gjemt meg bak ei snødekt gran. Jeg satte meg ned for å vente og se om den kom tilbake, men å sitte stille i nærmere 10 minus ble i kjøligste laget. Etter noen minutter fortsatte jeg jakten etter fossekallen, og for tredje gang fikk jeg et glimt av den. Nå hoppet den mellom noen snødekte steiner i elva, men den lot meg ikke komme nær denne gangen heller. Fossekallen snudde og fløy tilbake der vi kom fra. Det passet for øvrig bra for der lå fotosekken og skiene. Tilbake i svingen fikk jeg på nytt øyekontakt med fuglen der den satt og vippet på kanten av et isflak, men i iveren etter å komme på skuddhold klarte jeg å skremme den igjen, og den fløy nedover mot trebrua. Det var tydelig at fossekallen ikke satte pris på mitt julebesøk i dag...

Overraskelsen ble stor da det plutselig dukket opp en fossekall til i svingen. Det måtte ha vært en annen fugl fordi den ene hadde flydd nedover elva noen sekunder før den andre fuglen viste seg. Jeg som aldri hadde sett mer enn en fossekall i elva. Dette var en gledelig overraskelse. På grunn av mitt nærvær fløy også den andre fossekallen nedover mot trebrua uten at den heller ble festet til bildebrikka.

Det var tydelig at fossekallen ikke lot meg komme nærmere enn 12-15 meter, men jeg gir meg ikke så lett. På nyåret skal jeg melde meg på et repetisjonskurs i smyge- og åleteknikk i forsvaret...

1 kommentar:

  1. Foreløpig består bloggen min av flere ord enn bilder, men det er trend jeg har som mål å endre på...

    SvarSlett