søndag 22. april 2012

Nærmøte med gaupe

Torsdag ettermiddag ringte en kamerat og fortalte at det var observert en gaupe på et elgkadaver i nærområdet vårt. Uheldigvis befant jeg meg i bilen på vei til tiurleik. I et par minutter vurderte jeg å gjøre vendereis. Gaupe ville vært drømmen, men fornuften fortalte meg at sjansen for å se gaupe var mikroskopisk. Derfor fortsatte jeg mot vårens vakreste skuespill i tiurskogen.

For å oppsummerer tre netter på tiurleik, så må forvirrende være det mest dekkende ordet. Sjelden har jeg kommet hjem fra leik uten et eneste bilde av tiur. Det var ikke rart jeg var litt slukøret da jeg snublet inn døra til heimen.

Hele helga hadde gaupa ligget i bakhodet og fremskaffet et par nye grå hår. Hvordan skal jeg få tid til alt? Heldigvis har jeg en særdeles snill og tålmodig samboer. Etter et par-tre timer i heimen fikk jeg lov å ta en kveldstur for å se etter gaupa.

Etter helgens manglende uttelling, var jeg ikke veldig optimistisk i det jeg krøp inn i kamuflasjeteltet. Likevel kjente jeg spenningen i kroppen. Aldri før hadde jeg postert på gaupe, og aldri før hadde jeg sittet i flere timer uten knapt å bevege en muskel. Det var ikke mer enn ti meter mellom meg og elgkadaveret.

Som lyn fra klar himmel satt gaupa ved elgen. Pulsen steg i telttaket og hendene skalv. I flere sekunder satt jeg paralysert og visste ikke helt om jeg skulle begynne å filme eller ta bilder. Det ble noen lydløse filmopptak før jeg torde å fyre av noen bildesalver.


Gaupa satt og spiste på kadaveret i nærmere tre kvarter. Dessverre gjorde en veltet gran at katten satt gjemt mesteparten av tida. Derfor ble det lange lukkertider da gaupa tuslet like stille av gårde som den hadde kommet.


Jeg var ganske skjelven da jeg krøp ut at teltet i ly av mørket. Ikke i mine villeste fantasier hadde jeg drømt om et nærmøte med gaupe. Puh...

12 kommentarer:

 1. Wow, heftig. Da tenker jeg Tiurn var glemt....må ha vært en fantastisk opplevelse. Flotte bilder ble det og.

  SvarSlett
 2. Vil nå si at dette mer enn kompenserer for manglende tiruleikbilder. Meget bra!
  mvh
  kjell-erik moseid

  SvarSlett
 3. Hei Svein Roger!

  Rett og slett fantastisk dette! ikke mange forunt å få bilder av gaupa, og her er du jaggu tett på også. Grattis!
  Ang. Tiurleik, sitter med det samme inntrykket som deg, fikk dog noen bilder men det var utrolig labert, har tilbragt 3 døgn på leik i år, men aktiviteten var som sagt minimal. Hører det samme fra mange andre, mens noen få har hatt klaff også i år. Hva det skyldes vet ikke jeg, kanskje akkurat dette som gjør tiurleiken så spennende (og ikke minst frustrerende noen ganger).

  SvarSlett
 4. Bare å gratulere med flotte gaupebilder! Dette må være stort. Tipper du glemte tiurnedturen ganske fort. Supre bilder av gaupa i fine omgivelser. Dette er det ikke mange som kan skryte av.

  Tommy S

  SvarSlett
 5. Fantastisk! Gratulerer! Gleder meg til å se filmopptakene og bildene på stort lerret på til høsten!
  Mvh: Jan-Åge

  SvarSlett
 6. Ojojojoj... Det er det jeg drømmer om... Det må være en av de mest fantastiske opplevelsene i norsk skog - og du hadde den! Hilsen fra en litt misunnelig ;-) Tilman
  PS: Er nok et ungdyr som ikke får lov å være sammen med mora lenger...

  SvarSlett
 7. Steike!! gratulerer med bilder av pusekatten! Dette må ha vært et minne for livet!

  SvarSlett
 8. Det er jo bare fantastisk! Gratulerer med mer enn brukbare bilder, og en flott opplevelse som du deler med oss her! Ble det noe av filmen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg fikk filmet noen sekvenser også. Jeg skal sette sammen en liten filmsnutt etter hvert. Mulig noen av dem blir vist på distriktsnyhetene til NRK til uka.

   Slett
 9. Ja det må man kalle fullklaff! Knallfine bilder av skogpusen =) Tiur`n tar du senere en gang...

  Mvh
  Morten Elgaaen

  SvarSlett
 10. Utrolig flotte bilder av gaupa! Litt av en opplevelse du fikk :)

  SvarSlett
 11. Litt av en opplevelse. Flotte bilder ble det også.

  SvarSlett