søndag 13. november 2011

Tåkestemning ved haukeskjulet

En kald, klar luft møtte meg i det jeg åpnet utgangsdøra kl. 05.15 i dag tidlig. Etter uker med grått, trist mildvær var det godt å kjenne at temperaturen hadde presset seg under null. Over meg blinket stjernene og en stor måne lyste opp en mørk novembermorgen. Jeg begynte å fantasere om en fargerik østhimmel.

En skoletime etter avreise var jeg på plass ved fotoskjulet. Jeg kjente at jeg gledet meg, samtidig som kroppen var fylt med spenning. Egentlig er jeg alltid spent når jeg skal ut å fotografere, men det kriblet litt ekstra i dag. De siste turene til fotoskjulet hadde gitt få bilder. Ville hønsehauken dukke opp igjen? Og når ville kongeørna finne veien til matfatet?

Elgkjøtt ble lagt ut ved hver sin rot før jeg krøp inn i fotoskjulet og rigget opp min 300mm og 500mm. Det var ennå en god stund til østhimmelen gradvis ville blekne. Mens jeg ventet på lyset, satt jeg og lyttet. Til stillheten. Stillhet er næring for tankene mine. Jeg legger ikke skjul på at fotoskjulet har blitt mitt lille fristed fra hverdagens kjas og mas, og et sted hvor det er godt å få være i fred med tankene og drømmene sine.

Samtidig som østhimmelen lysnet kom tjukk tåke sigende. Bakgrunnen ble hvit og kjedelig. Ikke nå igjen! Bare av og til kunne jeg skimte innsjøen under meg. Ute var det fortsatt stille. Kun et par meiser hadde våknet til liv.

I det nitimen begynte på P1, forsøkte sola å presse seg gjennom tåka. Omtrent i samme øyeblikk oppdaget jeg en hauk ved den borterste rota. Gjennom 500mm så jeg at det var en voksen hønsehauk. Den hadde tydelige tverrstriper over brystet. Det var første gangen jeg hadde sett denne hauken foran skjulet.


                                      500mm 1/8000s med f/14 -4,33EV og ISO 1000

Hauken satte seg til rette og begynte å rive opp kjøtt fra et par elgknokler jeg hadde lagt ut. Den var hele tiden på vakt og kikket stadig opp mot himmelen samtidig som den la vingene rundt matfatet. I bortimot tre kvarter satt hauken og spiste 10-12 meter foran meg. Bildene raste inn på minnekortet i samme takt som lønna mi forsvinner ut av kontoen.

                                       500mm 1/640s med f/4 +0,35EV og ISO 1600

Dagen var reddet. Jeg var mer enn fornøyd. Om jeg ikke fikk noen gullbilder, fikk jeg oppleve et prakteksemplar av en hønsehauk på nært hold. Jeg kan ikke forestille meg en bedre hobby...

                                    500mm 1/2500s med f/6,3 +0,16EV og ISO 800

                                         500mm 1/1600s med f/6.3 0EV og ISO 1000

                                    500mm 1/2500s med f/5,6 -1,35EV og ISO 1000

7 kommentarer:

 1. Fina stämningsfulla bilder o en fin text dessutom !

  SvarSlett
 2. Hei Svein Roger!

  Moro med egen åteplass og stas når det bærer frukter som her. Fantastiske omgivelser og lys i det første bildet, her blir det nok muligheter for spennende miljøbilder utover. Jobber selv med å få hønsehauk på eget åte om dagen men vet fortsatt ikke om plassen har potensialtet. Lykke til videre!

  SvarSlett
 3. Fin stemning i serien, med åpningsbildet som favoritt! Det ble skikkelig trolsk :-)

  Rune Olsen

  SvarSlett
 4. Flotte bilder liker nr 1 og det første haukebilde best. Er bilde nr 1 fra Åslivann?
  morten
  http://kjernebitern.blogspot.com/

  SvarSlett
 5. Hei, jeg synes det første og fjerde bildet var best her. Fint med motlysbilder.

  Hilsen Robert

  SvarSlett
 6. Takk for rosende ord fra dere alle. Det gir inspirasjon til nye blogginnlegg.

  SvarSlett
 7. Fin historie du gir oss. Det første bildet var meget stemningsfullt og trakk meg langt inn i opplevelsen din. Bilde 2 og 3 var også bra.

  SvarSlett