onsdag 23. februar 2011

Tilbake fra kongeørnas rike

Helgen som var tilbrakte jeg i kongeørnas rike. Jeg satt i fotoskjulet til Jostein Hellevik på Dalen både lørdag og søndag. Kulissene med snødekte trær, kritthvite fjell og en skyfri himmel var de aller beste. Fotolys fra åtte om morgenen til over fire på ettermiddagen gav meg en god arbeidsøkt. Det eneste som kunne spolere dagene var hovedaktøren selv - kongeørna.

Lørdagen vil jeg helst forbigå i stillhet. I løpet av de tolv timene jeg satt i fotoskjulet, hadde jeg nærkontakt med ørn i knappe ti minutter. Det ble i underkant av tjue bilder på minnekortet og en usedvanlig lang dag på fem kvadratmeter. Det er lenge siden jeg har studert instruksjonsboka til kameraet så grundig som jeg gjorde på lørdag...

                                         300mm 1/1000s med f/6,3 +0,3EV og ISO 200

Søndagen begynte veldig bra. Den første kongeørna dukket opp før klokka hadde passert åtte på morgenen, og jeg hadde ørn på åtet kontinuerlig frem til klokka ti. I en kort periode satt det to kongeørner i hvert sitt tre. Den ene ørna ble sittende og sole seg i toppen av ei furu i nærmere halvannen time. Ikke spesielt spennende, og når den la på flukt skjedde det med stjerten til meg. Uansett fikk jeg fylt på minnekortet med hundre bilder og noen videosnutter, så jeg var langt mer fornøyd enn dagen før.

                                             300mm 1/800s med f/5,6 0EV og ISO 1600

                                           300mm 1/2000s med f/4,5 0EV og ISO 1600

                                           300mm 1/1250s med f/4,5 0EV og ISO 1600

                                           300mm 1/2000s med f/4,5 0EV og ISO 2000

                                           300mm 1/4000s med f/4,5 0EV og ISO 2000

Likevel står mine to godværsdager i sterk kontrast til aktiviteten foran ørneskjulet tidligere denne uka. På mandag og tirsdag hadde det vært full fres foran ørneskjulet hele dagen, med seks forskjellige ørner innom åteplassen og like mange ganger havnet ørnene i klørne på hverandre. Men disse to dagene var det snøvær. I følge Jostein Hellevik har det alltid vært mye aktivitet på åteplassen når det har vært gråvær og snø i lufta. Jeg må derfor tilbake for å sitte i skjulet en dag med snøføyke.

Etter totalt fire dager i kongeørnas rike i vinter, har jeg blitt utrolig fascinert av disse majestetiske rovfuglene. Det har vært spennende å følge med på ørnas årvåkenhet og skarpe blikk, hvordan den med sitt kvasse nebb river opp kjøttbit etter kjøttbit fra åtet og ikke minst det imponerende vingespennet kongeørna har i flukt.

Akkurat nå skulle jeg ønske at jeg jobbet i Nordsjøen eller at jeg var pensjonist, slik at jeg hadde hatt mer tid til fotografering. Det er så mange blinkskudd som fortsatt bare finnes i hodet mitt...

                                         300mm 1/3200s med f/6,3 +0,7EV og ISO 800

2 kommentarer:

 1. Hei

  Du har begynt å få en god samling kongeørnbilder nå.
  Mye fine bilder i dette innlegget, og jeg liker vel best det første og det siste. Har sansen for flotte miljøbilder. Nærportretter er det uansett mange av fra før.

  Tommy S

  SvarSlett
 2. Jeg burde hatt flere hundre, om ikke tusen bilder av kongeørna. men det har jeg ikke. Har ikke hatt full klaff de gangene jeg har sittet i ørneskjulet. Har blitt utrolig fascinert av denne flotte rovfuglen, så flere bilder blir det nok med tida...

  SvarSlett