søndag 31. januar 2010

Fotojakt i stretchlaken

I dag fikk jeg et par timer permisjon av dronninga for å fotografere. Det ble en nærtur til Hoppestadelva. Elveløpet nedenfor godset til Løvenskiold er idyllisk og ikke minst isfritt.

Fantasien og kreativiteten min er underutviklet, så derfor falt valget på fossekallen som motiv igjen... Akkurat nå strever jeg med å ta skarpe nok bilder, så da er fossekallen et sikkert og utfordrende motiv for meg.

På dagens tur hadde jeg med meg både Doghouse kamuflasjetelt og stretchlaken. Teltet er veldig fint å sitte i når du kjenner til fossekallens bevegelsesmønster. Da handler det om å finne en sentral plass og vente på at den kommer. Etter to korte turer til den samme elva, har ikke jeg oversikt over bevegelsesmønsteret enda. Derfor gjorde et hvitt stretchlaken jobben som kamuflasje. Jeg kom ved et par anledninger veldig nær fossekallen. Avstanden var mindre enn fem meter på det nærmeste, og jeg kunne skyte mange bilder uten at den lot seg skremme i særlig grad. Ulempen med stretchlakenet var at snøen festet seg i store klumper til lakenet. Idéen om å bruke stretchlaken som kamuflasje fikk jeg forøvrig av Tommy Sørensen, alias TSNaturfoto.

Det ble i overkant av hundre fossekallbilder i dag, men det var svært få av dem jeg ble fornøyd med. Jeg skjønner ikke helt hvorfor ikke bildene mine blir skarpere enn de gjør. Akkurat nå grubler jeg veldig på hva jeg gjør feil...

                                                                    300mm, 1/400s med f/2.8 +0,3EV og ISO 320

                                                                   300mm, 1/500s med f/2,8 +0,3EV og ISO 320

                                                                   300mm, 1/640s med f/2,8 +0,3EV og ISO 320

                                                                     70mm, 1/125s med f/6,3 +0,7EV og ISO 320

4 kommentarer:

  1. Hei du!
    Ser du jobber med fossekall om dagen. Det er ikke nøvendig vis så veldig enkelt, men det er enkelte små grep som kan lette jobben. Min erfaring er at lokaliteten er meget viktig. -Jo mindre plass fuglen har å arbeide på, jo lettere er det å komme nærme nok. Dette er et dilemma. Når fugelen har lite plass er det gjerne kaldt og den har behov for arbeidsro for å overleve...
    -Så vær tolmodig. Rekognoser området godt og lær deg hvikle mønster de forskjellige fuglene har. De flyr og oppererer gjerne på begrensede områder. Fossekallen er en forholdsvis tillitsfull skapning, så om du legger deg langflat på godt underlag og holder deg i ro til den kommer til deg, er sjansene for å lykke ganske stor.

    Lykke til!

    -Her er noen av mine fossekaller:
    http://bolandsem.blogspot.com/2010/02/fossekall-en-riktig-hardhaus.html


    Bjørn O

    SvarSlett
  2. Takk for gode tips Bjørn.

    SvarSlett
  3. Hei.

    Driste meg til noen tips om skarphet. Først, de er jo ikke direkte uskarpe, men mangler kanskje det siste.
    bilde 1 ser for meg ut som er litt feil fokusplassering, dvs noe foran fuglens øye. Detaljer i snøen på stjerten er jo skarpe som fy de? f2,8 gir deg ikke mye å gå på mht dybdeskarphet, så fokusen må sitte i blink.
    kanskje litt høyere iso kunne hjulpet ved å gi deg mulighet til å blende ned litt og kanskje gitt enda kortere lukkertid.
    Sjekk at du kun bruker ett fokuspunkt for størst nøyaktighet, og legg dette på fuglens øye. blir det feilfokus fremdeles, må du teste objektivet og evt benytte mikrojustering i kamera hvis du har den muligheten. Noen objektiv kan feilfokusere litt.
    Det siste bildet har for lang lukkertid til å fryse bevegelsen til fuglen. høyere iso og kortere lukkertid må til.

    Lykke til,

    Stian

    SvarSlett
  4. Takk Stian. Det er akkurat slike tips en fersk og lærevillig fotograf trenger.

    SvarSlett