mandag 2. mai 2011

Drømmepåske i kamuflasjetelt

Den tidlige våren i fjellet sørget for at ski og staver ble byttet ut med kamera og kamuflasjetelt. Det gjorde lite at snøen var blitt til sildrende vårbekker og naturens hamskifte var kommet "mot normalt" langt. Årets påskeferie klaffet usedvanlig godt med vårens høydepunkt - tiurleiken. Det ble derfor mange netter i kamuflasjeteltet denne påsken...

                                            300mm 1/250s med f/4 +0,7EV og ISO 1600

Aldri før har jeg opplevd en mer avslappende påske, og aldri før har jeg tilbrakt flere helligdager i sovepose og kamuflasjetelt. Det har vært min drømmepåske. Det å bli vekket i grålysningen av tiurenes knepping var den perfekte starten på dagen. Foruten tiurenes knepping og saging og småfuglenes muntre kvitring, var det stillheten som rådet i gammelskogen i påska. Her ble hverdagens stress og høye forventninger glemt, og her kunne jeg senke skuldrene, puste dypt og rolig og bare være til stede.
                               
                                             300mm 1/13s med f/4 +0,7EV og ISO 1600

Det å overvære tiurleik - vårens vakreste skuespill - er og blir et av mine høydepunkter. Jeg var svært spent til årets tiurleik et par vingelsag fra hytta. Leiken ble oppdaget under multeplukking i fjor sommer, så jeg var uvitende til hvor selve spillplassen var og til hvor mange fugler som bød opp til leik. Det kriblet derfor ekstra i kroppen da jeg krøp ned i soveposen rett før solnedgang skjærtorsdag kveld. Hadde jeg plassert teltet slik at jeg ville få se fuglene? Det er ikke ofte jeg treffer blink på første forsøk, men det gjorde jeg virkelig den første kvelden. Soveposen hadde knapt rukket å bli varm før den føste tiuren slo seg ned i furua over teltet mitt, og det tok ikke lang tid før tre tiurer til satt og rapet i trekronene over meg. Det var ikke rart at jeg hadde et smil om munnen da Jon Blund inviterte meg inn i drømmeland...

                                           300mm 1/125s med f/4 +0,3EV og ISO 1000

Langfredag ble jeg vekket av knepping klokka fem om morgenen. Den første tiuren hadde entret scenen, men jeg kunne bare skimte konturene av fuglen i grålysningen. Fotolyset var et stykke unna. Derfor ble jeg liggende bare å lytte. Tiurens knepping og saging ble stadig avbrutt av vingeslag og knaking i trærne. Det var liten tvil om at flere fugler hadde entret spillplassen.

                                            300mm 1/40s med f/3,5 +0,7EV og ISO 1600

Sakte men sikkert ble natten gradvis visket ut. Kameraet ble montert med lydløse fingre, og gjennom søkeren så jeg at tiuren som hadde underholdt en stund, var omgitt at fem-seks røy. Det var liten tvil om dette var sjefen, for bak noen granlegger lusket et par rivaler. Sjefen hadde en hektisk jobb med å holde inntrengerne unna samtidig som han underholdt røyene. Røyene var klar for paring og la seg villig ned mot marken. Pulsen var høy og fingrene grep hardt om kamerahuset. Skulle jeg for første gang overvære en paring? Mange bilder ble festet til minnebrikka denne morgenen, men ingen paring. Etter en stund forsvant tiuren med røyene vaggende etter seg ned bak fjellrabben de hadde hatt tilhold. I løpet av disse morgentimene hadde jeg sett tre tiur og seks til åtte røy, men jeg hadde også hørt andre spillende tiur lenger oppe i lia. Hvor mange storfugl som befant seg i området er og blir et ubesvart spørsmål.

                                             300mm 1/50s med f/4 +0,3EV og ISO 1600

                                           300mm 1/250s med f/5 +0,7EV og ISO 2000

Påskeaften ble "paringens dag". For første gang fikk jeg oppleve at tiuren klatret opp på ryggen til røya, bet seg fast i nakkefjærene og paret henne. Jeg fikk overvære fem-seks paringer og flere av dem fant veien til minnekortet. Dessverre ble ikke alle paringene like skarpe på grunn av dårlig lys og lange lukkertider, men noen bilder ble ok. Det var ikke uten grunn at jeg satt igjen med et lurt smil og kramper i fingrene etter morgenes spill og paringer. For en opplevelse!
 
                                           300mm 1/8s med f/3,5 +0,3EV og ISO 1600

                                             300mm 1/25s med f/5 +0,7EV og ISO 1600

                                           300mm 1/125s med f/4 +0,7EV og ISO 1600

                                            300mm 1/125s med f/4 +0,7EV og ISO 1600

Første påskedag ble en liten nedtur sammenlignet med dagen før. Det var bare fire røy på spillplassen denne påskemorgenen og jeg fikk kun se to paringer. Dagen før har gjort meg bortskjemt...

                                           300mm 1/200s med f/4 +0,3EV og ISO 1000

I løpet av påska fikk jeg fylt opp minnekortet med bilder av tiur, røy og paringer, men jeg fikk også fylt opp min egen harddisk med en sjelden naturopplevelse av skogens prektigste fugler i et vakkert skogsterreng. Minnene fra påsken 2011 kommer jeg til å leve på i lang tid fremover.

                                           300mm 1/10s med f/4 +0,7EV og ISO 1600

                                             300mm 1/13s med f/4 +0,3EV og ISO 1600


1 kommentar:

 1. God morgen!

  Herlige bilder fra årets tiurleik!
  Vanskelig å velge seg ut noen favoritt her. Men bilde nr 1 og nr 4 var kanllbra, og paring er jo gøy å få på brikka da.
  Kjempeflott fortelling og skildringer også. Føler nesten at man er med.

  Tommy S

  SvarSlett